Ting å vite om billys

Noe av det viktigste på bilen er lys, da det gjelder som et viktigste sikkerhetsutstyret. Dersom du ønsker å oppgradere lys på bilen så kan du sjekke ut Nordeye. Noen lys på bilen sørger for at du skal kunne se hva som skjer foran bilen, bli sett og kommunisere med andre bilister rundt deg.

Lysteknologier

Stadig nye biler har avanserte systemer for automatisk styringer av lys, slik som kan tilpasses via Nordeye. På Nordeye lys finner du moderne lysteknologier som kan passe ditt kjøretøy og omgivelser. Selv om mye lys går på automatikk, så kreves det i visse situasjoner at du styrer dem for en tryggest mulig kjøreopplevelse. Det er ulike lysteknologier som automatiske fjernlys og LED-matrix som former lyskjeglen etter situasjoner som du befinner deg i. Med dette menes det at du har maksimal med sikt uten å blende kommende førere eller førere foran deg. Det vanligste lyset som brukes er halogenlys som fungerer som tradisjonelle lyspærer med en glødetråd. De egner seg bedre til bruk i bil med dens mindre størrelse på pæren. Lyset er relativt gult, med noe svakere lysstyrke enn moderne teknologi som LED-lys. Xenonlys varer lengre, gir mer naturlig lys og lyser sterkere enn halogenlamper. I LED-lys finner du mer energieffektivitet, fleksibilitet til hvordan lyset spres og at det varer lengre. Ved bruk av LED-lys bør du forsikre deg om at modellen klarer å holde lyktene fri for is og snø. Flere bilprodusenter har begynt å bruke laser i frontlyktene fordi det skal gi bedre effekt og laver energiforbruk. Det finnes bare på få biler, men skal bli mer vanlig i årene som kommer.

Tåkelys regler

Mange synes at lys som tåkelys kan være kult å ha på. Den står i front og lavt plassert på bilen for å gi deg bedre sikt på nært hold ved vanskelige værforhold. Cirka 25 meter lyses opp og den lave plasseringen sørger for at du ikke blir blendet. Tåkelys skal derfor kun brukes når sikten er dårlig. Den kan brukes sammen med parklys som kjørelys på dagtid. Moderne biler bruker gjerne tåkelys til å lyse opp svinger i lavere hastighet. Reglene for tåkelys foran er at du kun kan ha to tåkelys foran, og aldri bruke dem samtidig med nærlys. Tåkelys bak skal gjøre deg mer synlig for andre trafikanter ved vanskelige siktforhold. Reglene for tåkelys bak er at biler kan ha ett eller to tåkelys bak. Dersom det kun er et tåkebaklys, skal den stå plassert på venstre side.