Unngå å bli lurt ved kjøp av bruktbil

De fleste selgere av bruktbiler har rent mel i posen. Men dessverre finnes det noen som ikke har gode hensikter. Skal du kjøpe bruktbil er det viktig at du foretar en skikkelig undersøkelse av bilen. Husk også å sjekke opp om selgeren er den rettmessige eieren av bilen, dette kan du sjekke opp ved å se på vognkort eller gjøre søk på bilnummeret.

Hvor mye selger andre denne bilen for?

Det vil være av nytte å se hva andre selger samme type bil for, for å sørge for at du gjør en god deal. Både kilometerstand, om bilen er EU-godkjent og hvilken stand bilen inn er faktorer som spiller inn på pris.

Undersøkelse av bilen

Du er pliktig å gjøre undersøkelser av bilen før kjøp. Dette vil si at du ikke er dekt av kjøpsloven om du finner feil eller mangler på bilen i etterkant av kjøpet. Bruk minimum 30 minutter til å prøvekjøre bilen, bruk gjerne NAF sin sjekkliste for prøvekjøring. Se også etter feil på bilen, og sørg for å få en tilstandsrapport. Om ikke selger stiller med en tilstandsrapport bør du selv sørge for at det blir foretatt en undersøkelse. Sjekk også om bilen er EU-godkjent.

Kjøpsloven om bilkjøp

Dersom du kjøper en bruktbil av et firma er det forbrukerkjøpsloven du skal forholde deg til. Kjøper du dermed av en privatperson, for eksempel på Finn.no, forholder du deg til kjøpsloven. Den vanligste grunnen til klage er ved feil og mangler på bilen. Uttrykket “feil og mangel” dekker ikke vanlig bruksslitasje, men åpenbare feil som ikke samsvarer med kontrakten. Dette kan være at bilen ikke er kjørbar, eller selger har gitt feilinformasjon. Det er dermed viktig å skrive en kontrakt med selger. Ta også vare på både salgsannonsen og all kommunikasjonen mellom deg og selger da dette kan komme til nytte ved en potensiell klage.

Vær alltid nøye i prosessen med å foreta et kjøp av bruktbil, slik vil du unngå å bli en av de som blir lurt.