Trenger du en SUV?

I mange år ble det sett på som helt unødvendig å skaffe seg en SUV, spesielt når fokus burde være på miljøvennlige biler. En SUV – Sport Utility Vehicle derimot, var kjent for å bruke litervis med drivstoff på mila. Det ble ansett som en miljøbombe og ikke anerkjent. SUVen fikk likevel et stort marked i land som USA og Russland i og med at levestandarden og egoet hadde tatt over. Man følte seg rett og slett tryggere i en enorm SUV, enn i en liten bybil.

Men i dag er situasjonen en helt annen. Nå har biler med helt andre fordeler dukket opp. Er det greit å slippe løs for disse store bilene som gir en helt annen kjøreopplevelse enn småbilene. Når er det lurt å skaffe seg en SUV og hvilken skal man velge?

Men først, hva er en SUV?

Hva er en SUV?

I prinsippet er en SUV et nyttekjøretøy med sportslige egenskaper. Tidligere var det spesielt med tanke på terrengkjøring. Dette kunne være svært nyttig på vei til hytta eller når man trengte en kraftig bil til skogsarbeidet. Genialt for å transportere byggmax trevarer og tilbehør.

Men etter hvert ble disse store bilene et mer og mer vanlig syn i bytrafikken også. Mange mente de tok opp mye plass og slapp ut alt for mye avgasser. SUV ble et symbol på rikdom og luksus. Det er fortsatt et tegn på velstand, men en SUV i dag kan være så mye mer enn et nyttekjøretøy. Vi kjennetegner ofte SUVen med høy bakkeklaring og 4-hjulstrekk.

Før forbandt man SUVer med nyrike, jetsettere, børsspekulanter og ofte kalte man bilene deres for børstraktorer. De ble sett på som et redskap for investeringer og spekulasjon. Et liv som ikke var forenlig med verden ellers.

Når er det lurt å skaffe seg en SUV og hvilken SUV skal man velge?

Det er naturlig å tenke seg en rekke scenario der det kan være kjekt å ha en SUV. Det er spesielt med tanke på store familier som gjør store innkjøp og har hytte. I en SUV får man plass til hele familien og til og med en hund eller to. Dessuten vil man komme seg fram overalt uten å slite med bakkestart eller pålegging av kjetting.

Trenger man en skikkelig bil til arbeidet, kan også en SUV være aktuelt. Husk at motorer og renseanlegg har blitt mye bedre enn bare for noen år siden, og dermed er utslippene mye lavere. Mange av SUVene i dag kan regnes som miljøvennlige, og dermed kan man få grønne billån i banken for å skaffe seg en slik bil.

Dessuten begynner det å komme en rekke elektriske SUVer. Biler som Jaguar I-Pace, Mitsubishi Outlander, Ford Mustang Mach-E og Tesla Model X er bare noen av de helelesktriske SUVene på markedet nå. Disse har god rekkevidde på godt over 400 kilometer i dag. Hurtiglading tar bare noen minutter og koster kun 45 kroner med Grønn Kontakt-kortet.

Fremtiden er elektrisk, vurder en el-SUV i dag!