Fiat 500 – nå også som elbil!

Fiat 500 er en ikonisk liten bil, og er en drøm for mange bil-interesserte som liker Italia. For deg som alltid har drømt om å eie det italienske sjarmtrollet, finnes den nå dessuten i en helt elektrisk versjon.

Historien til Fiat 500e

Denne bilen har en ganske annerledes historie sammenlignet med andre populære elbiler som Tesla eller Nissan Leaf. Den er faktisk aldri solgt som ny bil i Norge, og produsentene Fiat hadde heller aldri tenkt at denne bilen skulle være tilgjengelig for nordmenn.

Historien til Fiat 500e begynner i USA, mer bestemt i noen få stater som stiller høye miljøkrav til bilprodusenter. Det som skjer i disse delstatene er at en produsent, som for eksempel Fiat Chrysler, må selge en andel elbiler for å i det hele tatt få lov til å selge sine andre biler. Dette er opprinnelsen til begrepet «compliance car», som altså betyr en bil som lages kun for å oppfylle kravet til myndighetene.

Dette gir noen morsomme effekter allerede i USA, der for eksempel lederen for Fiat Chrysler spurte potensielle kunder om å ikke kjøpe bilen. Årsaken er helt enkelt at Fiat taper enorme summer på salget av bilen, i følge noen kilder opp til 14 000 dollar per bil. Dette tapet er likevel nødvendig for at Fiat Chrysler skal få lov til å selge sine andre biler i statene det gjelder.

Fiat 500e i Norge

Elbiler er ekstremt populære i Norge, takket være de svært gunstige betingelsene for elbiler i for eksempel bomringen i Oslo. Fiat hadde som nevnt aldri tenkt at denne bilen skulle selges i Norge, men det har ikke stoppet import av brukte biler til Norge.

I Norge har bilen fått svært god omtale, spesielt som bybil. Det som er ganske spesielt med Fiat 500e, sammenlignet med andre elbiler, er at du bare får den som bruktbil. I og med at alle bilene er importert fra USA, finner du en del annerledes egenskaper sammenlignet med biler som er laget for det norske markedet.

Dette kan i noen tilfeller skape noen utfordringer, dersom du trenger noen teknikkdeler som for eksempel utstyr til drivlinjen. Heldigvis finnes det etter hvert flere seriøse importører, som dessuten er merkeverksted for Fiat. Mange deler på bilen vil dessuten være identiske med den vanlige bensindrevne Fiat 500 som er solgt ny i Norge.

Bør du kjøpe en Fiat 500e?

Hvorvidt du bør kjøpe en Fiat 500e, eller en annen liten elbil, er avhengig av hva ditt forhold til Fiat 500 er. Hvis du alltid har drømt om å eie en liten Fiat, da kan Fiat 500e være et godt valg. Hvis du er mest opptatt av rekkevidde og andre praktiske egenskaper, da er kanskje denne sjarmerende italieneren ikke for deg.